名人有約/TALK
首頁 / 名人有約 / 【棠禾設計 曾智和】溫潤木韻鋪柔景 天晴澄光映暖意

【棠禾設計 曾智和】溫潤木韻鋪柔景 天晴澄光映暖意

2024.05.07
  • 加入收藏
  • 分享


設計概念 Design Concept


夜晚,身披倦意徐步返家,甫入玄關,和暖木韻輕柔包裹全身,予人沉靜療癒之感,步至廳堂,周圍環繞的輕淺色調無形舒緩身心,暖黃照明醞釀屬於「家」的放鬆氛圍,伴隨一聲溫柔的招呼,溫馨暖意滿盈心中,竟日繁忙的疲憊也隨之消散無蹤。

回應屋主對敞亮空間的嚮往,棠禾設計 曾智和 設計總監 劃設流暢單純的動線搭配開放式公領域,令戶外自然光可照亮公區各隅,並減少使用嵌燈,改以線燈、間接燈光作為主要照明,營造柔和舒心的自適感受,配合業主鍾情的淡色基底及軟裝,成就明亮開闊的休閒場所

As the night falls, the homeowner returns home, suffering from fatigue. Balmy wood texture embraces and comforts him as soon as the door opens. The interior light-shaded surroundings soothe the mind and soul, and the warm yellow lights bring about a homey relaxation. A sweet greeting casts the all-day tiredness and lovingly melts his heart.

To implement the homeowner's vision, Tang He Design's design director TSENG CHIH HE arranges an airy space by curating smooth moving flows in an open floor plan. The brilliant layout invites natural light into each corner of the public domains. Rather than cove lighting, we take linear and indirect lighting as the primary illumination, and the lighting design benefits elegant and relaxing feels. With the homeowner's favorite neutral palettes, soft-colored furnishing and backgrounds effectively shape a delightful living space.

設計手法 Design Techniques

現代時尚 簡潔不失暖意
Minimalist and Balmy Trendy Charm

本案於客、餐廳天壁及多處轉角匯入弧形元素,佐搭立面洗練線條,為空間挹注優雅而俐落的時髦風韻,且於公領域選用光潔的水磨石電視牆,塑造一方素淨清爽的明朗景緻,輔以暖色家具、櫃體和象徵品牌的木紋元素,賦予居者溫潤舒適的生活環境。

Coordinated with sleek walls, we implement multiple curved elements to the corners and dining room ceiling, revealing a nifty and trendy approach to the project. A distinguishing glossy terrazzo TV wall contributes a clean and bright look in the public space. Aligned with our brand identity, we adopted furniture in warm tones and achieved a balmy and comfortable living environment.

豐富機能 貼合業主所需
Satisfying functionalities Meet Exclusive Demands

考量業主偏好簡餐的飲食習慣,餐廚區設置一座搭載IH爐的中島,方便使用者製作輕食,其下方立面結合收納功能,提升取放廚具、碗盤的便利性,此外,電視牆旁規劃一座半開放櫃體,供住者展示、收藏喜愛的模型和球鞋,對側餐邊櫃則藏入通往後陽台的暗門,內部畸零地劃為儲藏室,充分滿足儲納打掃用具和日常用品的需求。

Considering the homeowners' cooking preferences, we arranged a kitchen island with an induction cooktop for light meal preparation. Meanwhile, the kitchen island incorporates tableware storage underneath. In addition, an open shelving design next to the TV wall showcases model figures and sneaker collections. On the opposite end, we installed a hidden door to the back balcony and took an odd space as a storage room for keeping daily supplies and cleaning utensils.

居家安全 造就幸福未來
Safe Dwelling Contributes Future Happiness

思及屋主家中育有一名學齡前幼童,開放式場域利於夫妻二人隨時注意幼子活動安全,而公領域選用圓角餐桌和軟質餐椅取代茶几、邊櫃等小型家具,降低孩童碰撞危險性,另於全案採用無甲醛的系統櫃及藝術塗料,搭配耐用無毒的塑合板材,共築健康環保的理想居所。

Exclusively, we arrange an open floor plan that allows the homeowner couple to be concerned about their preschool child's safety at times. Instead of small-sized furniture, such as coffee tables or low cabinets, we selected a rounded-edged dining table and tufted chairs to prevent bumping. In addition, the entire project is applied with non-formaldehyde built-in furniture, decorative wall coating, and nontoxic plywood panels. With the use of Eco-friendly building materials, it is an ideal and healthy dwelling environment.




客廳
Living Room

客廳沙發背牆施作米色藝術塗料,與水磨石電視牆、曲弧天壁簡約大方的調性相得益彰,呈遞一派時尚的現代風貌。

Integrally, a plain ceiling design with rounded corners coordinates with the terrazzo tile TV wall and neutral-colored sofa back wall lined with decorative wall coating. It is appealing to manifest a trendy fashion.



餐廚區
Kitchen & Dining Room Combo

餐廳選用灰白石紋餐桌搭配雙色餐椅,呼應公區俐落時髦氛圍,比鄰中島上方懸掛金色造型吊燈,藉跳色提升此處活潑靈動感之餘,也加強烹調區照明,給予居者明亮的料理環境。

A gray marble dining table with dual-colored chairs responds to the trendy vibe of the public space. The gold pendant light above the attached kitchen island brings a vivid touch via contrast colors and brilliantly renders sufficient illumination to the countertop.



小孩房
Kid's Room

小孩房以木白色調結合素色天花板,勾勒整潔的樸素畫面,賦予住者輕盈無壓氛圍,並於床背牆規劃整面壁櫃,輔以床下地台抽屜、床頭掀櫃設計,構築收納充裕的舒適空間。

A light-shaded wood tone matches a simple ceiling to sketch a pristine appearance that enhances a stress-free ambiance. Besides, a full-wall cabinet, a built-in headboard, and a platform bed with drawers provide an organized space incorporating adequate storage.



主臥更衣室
Master Walk-in Closet

主臥更衣間以木質為基調,綴搭留白牆面和純白鐵件,彰顯大量木紋的柔潤暖意,內部置入開放式衣櫃及收納層架,提升業主拿取、整理衣物的效率,且於窗畔規劃梳妝台,其台面延伸至旁側矮櫃,塑造整齊劃一的觀感。

Blank walls and metallic fixtures complement the light wood tone, and they signify the warm and soft texture of the wood grain. We installed open shelving and hanging rails to benefit the organization and reach easily. Besides, a built-in dressing table in front of the window with attached unified drawers reveals a neat look.

項目資訊

案名:潤晴
項目類型:單層
項目地址:台灣台中
設計團隊:棠禾設計
項目坪數:26坪
主要建材:鐵件、水磨石、藝術塗料、超耐磨地板


本文由OPEN編輯部撰寫

RELATED/相關設計師及廠商
OTHER/其他文章
動能開啟傳媒有限公司版權所有 COPYRIGHT © OPEN WORLD DESIGN ASSOCIATION RESERVED.
關閉