名人有約/TALK
首頁 / 名人有約 / 【川沃設計 謝旻軒 JASON】饌香漫染空靈境域 寧和古雅宴饗禪心

【川沃設計 謝旻軒 JASON】饌香漫染空靈境域 寧和古雅宴饗禪心

2023.05.08
  • 加入收藏
  • 分享


設計概念 Design Concept


畫布般的灰白壁面,輕撚妙筆抹開一方微涼池水,勾勒出一株枝芽翠綠的白水木,令一幅禪景悄然躍現於繁忙的都市巷弄中,而深處隱約飄來的佳餚香氣,吸引過客們好奇探尋:「倘若拐過巢型壁燈的轉角,是否真能通往世外桃源?」

融貫象徵餐廳品牌的「巢」與沉穩閑靜的「禪」,川沃設計 謝旻軒 JASON 設計總監 結合環保材料和鳥巢周遭的元素,運用石皮、木材與水源構築安寧的饗食空間,期許藉質樸的天然紋理,傳遞自然和人的密切性,同時於門面以現代手法重現古時影壁,搭配後方的轉折廊道,替造訪者隔絕匆促生活中的熙攘,帶來靜心享受美食的恬適

The gray and white canvas-like walls delicately spread out a small, refreshing square pond, bringing the lush greenery of a Silvery Messerschmidia. This Zen-like scene quietly emerges amid the bustling city streets. The delectable aroma wafts through the alley, enticing passersby to curiously explore: "If one turns the corner of the nest-shaped wall lamp, could it truly lead to a utopian paradise?"

By fusing the symbolic "nest" of the restaurant with Zen-like tranquility, Chuan-Wo Architecture & Interior Design‘s design director XIE MIN XUAN artfully presents a peaceful dining area using stone cladding, wood, and water, integrating eco-friendly materials and elements from the surrounding natural habitats. We sought to convey the intimate relationship between nature and humanity via simple and rustic textures. Additionally, skillfully utilize modern techniques to recreate ancient screen walls at the storefront, along with the turning corridor at the back that provides the guests with a respite from the hustle and bustle of daily life and indulge in a comfortable and inviting dining experience.

設計手法 Design Technique

自然紋理 世外桃源
Utopian paradise with natural textures

本案位處年代久遠的住宅區,藉由精緻的外觀與周遭形成反差,無形彰顯店面存在,素雅的影壁牆巧妙阻隔行人視線,更為場域增添神秘氛圍,緩步穿過牆後廊道,保有原始紋理的木石元素映入眼簾,不僅貼合品牌印象,也進一步加深隱世桃源的意境。

The building is nestled in a charming, timeworn residential area, where its refined exterior stands in stark contrast to its surroundings. The elegant screen wall subtly announces the presence of the restaurant while cleverly blocking the view of passersby, enhancing the mystery ambiance of the place. Strolling down the corridor, the rustic textures of wood and stone catch your eye, perfectly embodying the brand image and deepening the sense of being in a secluded paradise.

主客交流 以食會友
Socializing over Food with guests

用餐區根據主廚的要求調整料理台高度,同時消弭鐵板燒料理形式中廚師與顧客間的分界,讓進食不再是單純滿足口腹之慾,雙方也不只是服務的供需者,而是透過餐點交流、足以分享彼此想法的友人。

The dining area features chef's counters, thoughtfully designed to accommodate the chef's height while dissolving the boundary between chefs and diners, breaking away from the typical teppanyaki style. Dining is no longer just a simple transaction but an opportunity for both parties to connect and converse over the meal, building friendships that foster meaningful ideas.

恬靜禪意 烘托主軸
Accentuate the Main Theme with tranquility and Zen Vibe

全室選用低彩度色調,將主角留給桌上佳餚,令顧客靜下內心,細品美饌;深處的用餐區背牆鋪貼大片粗獷石皮,而對側排列工整的方圓造型磚,展現對比美感,長型吧台作為兩方之間的平衡地帶,則象徵中庸之道的自適禪意。

The entire space is adorned with low-saturation colors, allowing the dishes on the table to take center stage and inviting guests to savor their exquisite flavors in a serene ambiance. In the deep dining area, the rough stone wall creates a stark contrast against the orderly square-shaped bricks on the opposite side, beautifully revealing the aesthetics of juxtaposition. The long-shaped bar counter, which exceptionally balances the two areas, embodies the essence of "the golden mean" with its Zen-like tranquility.



外觀
The Exterior Appearance

本案外觀運用大量灰泥形塑簡約畫面,伴隨木質天花板、石材質感的階梯,預示內部場域風格,入口端景則以鏽面金屬石板搭配巢型燈,透過拼接材質無形吸引顧客目光,間接引導入內。

We skillfully employ a significant amount of plaster complemented by wooden ceilings and stone-textured stairs that indicate the interior style to perform a concise and elegant picture. The entrance features a rusted metal slab paired with a nest-shaped wall lamp which subtly captures guests' attention through a harmonious mix of materials and indirectly guides them inside.




櫃檯
The Reception Counter

入門即見的素雅灰牆搭佐燈光與金屬層板,以極簡姿態呈現細膩的表面紋理,令顧客沉澱紛擾的思緒,一旁的櫃檯面選用剖半原木,兼顧實用性和裝飾性,傳遞自然風情。

The simple and classy gray walls, accented with lighting and metal panels, greet the guests at the entrance with a refined surface texture that calms the mind. The adjacent reception counter is crafted from split logs that blend practicality and aesthetics seamlessly, exuding a natural charm.




座位區
Dining Area

用餐區盡頭上方懸掛四盞造型各異的竹編吊燈,在大面積的深色空間中,成為由入口向內觀看的視覺焦點;烹調區採用檯面式排煙設備,形塑寬敞健康的用餐空間。

Gracefully hung four diverse-shaped bamboo pendant lights at the end of the dining area, creating a striking feature, as one looks inward from the entrance. The cooking area features a tabletop exhaust system, creating a spacious and healthy dining environment.

項目資訊

案名:饗
項目類型:商業空間
項目地址:台灣台北
設計團隊:川沃設計
項目坪數:21坪
主要建材:原木、石皮、造型九宮格、手工漆、金屬鐵件、繡面金屬石板


本文由OPEN編輯部撰寫

RELATED/相關設計師及廠商
OTHER/其他文章
動能開啟傳媒有限公司版權所有 COPYRIGHT © OPEN WORLD DESIGN ASSOCIATION RESERVED.
關閉